ESP Oslo

Selv om ESP Oslo er et relativt nyetablert merke hviler bedriften tungt på norsk kunnskap og tradisjon for produksjon av ullklær. ESP er initialene til Elisabeth Stray Pedersen, den unge gründeren som i 2015 kjøpte egen klesfabrikk i Drammen for å følge drømmen om å designe kortreist og miljøvennlig mote.

Den nyutdannede designeren var inspirert av Kate Fletcher og hennes idéer om «slow fashion», hun ville ha kontroll på verdikjeden fra begynnelsen av. Ved å eie produksjonslokalene ble det også lettere å lage klærne i Norge ettersom hun hopper over et fordyrende mellomledd, og kan være fleksibel på hvor mange plagg som produseres.

ESP og Lillunn

Det var ikke en hvilken som helst fabrikk Stray Pedersen kjøpte. Her hadde Lillunn, et annet kjent norsk klesmerke, holdt til siden 1953, og her ble det designet og produsert klær for merker som Dior og Givenchy. Den norske strikkepioneren og foregangskvinnen, Unn Søyland Dale var designeren bak.

Hennes datter, Vigdis Yran Dale, ville selge til noen som kunne videreføre verdiene på en god måte. Det var viktig at den som overtok beholdt de ansatte og laget kvalitet. Dette passet perfekt med Elisabeth Stray Pedersens egen tanker. Hun kom inn med respekt for det Lillunn sto for, men også friske idéer.

Tradisjon og fornying

På fabrikken i Drammen ble merkenavnet Lillunn videreført under den nye eieren samtidig som ESP Oslo ble etablert. ESP baserer seg på mye av det samme som Lillunn men med en moderne vri, rettet mot et ungt marked. Klærne er varme og behagelige, laget i et mykt tungt pledd stoff.

Signaturplagget har hele veien vært en romslig og behagelig kåpe, laget av ren kvalitetsull i pledd kvalitet eller tweed. ESP har flere spennende og lekre varianter av denne ullkåpen i sin kolleksjon. Designerens visjon er å utfordre det tradisjonelle når det kommer til kunnskap og materialer, og slik skape nye visuelle uttrykk.

Gigi Hadid i norsk design

Mange nordmenn har forelsket seg i plaggene, og interessen ble ikke akkurat mindre da Gigi Hadid ble observert i en hvit kåpe fra merket. Og Stray Pedersen, hun har bare fortsatt å satse. Ved begynnelsen av 2018 flyttet hun en del av produksjonen til en ny fabrikk i Kabelgata på Økern i Oslo.

Her lot hun seg inspirere av omgivelsene. Økern-dama, arbeiderkvinnen, var i tankene hennes da AW 18-kolleksjonen ble til. Funksjonalitet, slitestyrke og en personlig vri var noen av stikkordene. Visningen under Oslo Runway, hvor flere av modellene gikk rundt med stoffer og symaskiner, ble også holdt i fabrikken. Mottagelsen og omtalen var særdeles positiv.

Internasjonal omtale

Nykommeren ble raskt spådd en lys fremtid, og visningen ble pekt ut som en av moteukens høydepunkter. Både norske og internasjonale motemagasiner viste sin begeistring. Italienske Vogue lot seg imponere av håndarbeidet, og Deux Magazine skrev blant annet: «The most significant performer during this cycle’s Oslo Runway was ESP».

ESP Oslo har funnet sin plass

ESP plasserer seg uanstrengt inn i rekken med klassiske norske merker som Oleana og Dale of Norway, da de også produserer ullklær i Norge på egne fabrikker. ESP Oslo har funnet sin plass og retter seg mot de unge og trendbevisste. Klærne kan kjøpes online eller i butikk i Oslo og Japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *