Dale of Norway

Komfortable og tidløse ullplagg

Dale of Norway er et norsk klesmerke, etablert i 1879, som etter hvert har vokst til å bli et kjent og ettertraktet navn lang utenfor landegrensene. Strikkeplagg i ren ull av høy kvalitet produseres den dag i dag på den tradisjonsrike fabrikken på Dale, en liten vestlandsbygd mellom Bergen og Voss. Signaturdesignet er komfortable og tidløse ullplagg som bygger på norsk strikketradisjon.

Norsk produksjon

Det var Peter Jebsen, en gjennomreisende skipsreder, som først så potensialet fossene i den idylliske bygda hadde for industri drevet av vannkraft. Råvarene var heller ikke vanskelig å få tak i, sauer var her nok av. Produksjonsutstyr ankom med dampbåter fra England og i 1879 var Dale Fabrikker, som selskapet den gang het, en realitet. Her jobbet etter hvert «hele bygda», mange livet ut.

På denne tiden hadde Norge en stor og levende tradisjon for tekstilproduksjon, og Dale Fabrikker var bare en av mange fabrikker som poppet opp der det var elver å utnytte. Dette har imidlertid endret seg dramatisk med årene. I dag er Dale of Norway en av svært få tekstilbedrifter som ennå produserer varene sine i Norge, og som faktisk går med økende overskudd.

Kvalitet i alle ledd

Bedriften er med rette stolte av sin lange tradisjon som norsk produsent, og nærhet til produksjonen gir utvilsomt flere fordeler. Kundene kan stole på at produktet er laget av arbeidere som ikke blir utnyttet, og kvaliteten sikres gjennom at alle produksjonsledd kan følges tett. Prosessen fornyes og forbedres kontinuerlig, og de har satset for fremtiden ved å investere i moderne strikkemaskiner og nytt datasystem .

Ullen plaggene lages av er alltid av høyeste kvalitet med overlegne isolasjonsevner. Ull fra norske sauer er spesielt god for plagg som skal holde fasongen selv etter mange år i tjeneste, den er kjent for å være slitesterk og for å ha god spenst. For plaggene som skal sitte inn mot kroppen brukes merino-ull som er noe mykere.

Norske klassikere

Dale of Norway både respekterer og fornyer den rikholdige norske strikkekulturen. Inspirasjonen kommer blant annet fra deres eget arkiv hvor de har samlet opp mønstre fra norske symboler som folkedrakter, rosemaling og mytologi. Den originale Setesdalskoften produseres uendret og autentisk med tinnhekter og vevde ullbånd, men de har også egne design som etter hvert har blitt klassikere. Et eksempel er Cortina-genseren.

Denne var den første offisielle OL-genseren Dale of Norway produserte, i anledning vinter-OL i Cortina 1956. Etter dette ble det en fast tradisjon at det ble laget en strikkegenser til internasjonale mesterskap, men få har fått samme status som den første. Genseren har et enkelt tidløst design, og har blitt en svært populær retro-favoritt de siste årene. Faktisk er den en av merkets bestselgere.

Tradisjonstro fornying

Dale of Norway har også mestret kunsten å fornye seg uten å miste sin opprinnelige identitet. De har i dag tre ulike kolleksjoner; tradisjon, sporty og trendy. Noen fellestrekk er det. Trend-kolleksjonen består, som den tradisjonelle, av kvalitetsplagg i ren ull. Du finner her plagg som gjerne kan brukes ved festlige anledninger, elegante skjørt og vakre sjal i kashmir-blanding blant annet.

Det er nyinvesteringene, og intensivt arbeid med produktutvikling, som har gjort det mulig for klesmerket å utvide sitt markedssegment. I 2017 fikk selskapet dessuten ny eier med lang erfaring innen tekniske klær. Rossignol kom inn med ny kunnskap men valgte også å ivareta den innarbeidede merkevaren og beholde produksjonen i Norge. De tok faktisk det uvanlige skrittet å flytte sin tidligere strikkeproduksjon fra Kina til Norge.

Et trygt kjøp

Dale of Norway har etter hvert fått ganske mange utsalgssteder både i Norge og utlandet. Du finner dem i de tradisjonelle Husflidsbutikkene og andre kjeder som retter seg mot turister, i mange sportsbutikker, i egne konseptbutikker og på nettet. Uansett hvor kunden kjøper Dale-genseren kan de være trygge på at produktet er laget i Norge, produsert med ren ull og har gått gjennom en grundig kvalitetssjekk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *