Bærekraftig mote

Generelt

Klesmerket Søster Studio er et både miljøbevisst og etisk merke, og eies av den 25 år gamle designeren Pernille Nadine. Hun designer klærne, og er også kreativ direktør for klesmerket, som hun startet i 2017. Merket har hovedkontor i London, og her samarbeider hun med både en mønsterkonstruktør, en syerske og en skredder. Selv om klærne produseres i London, er det hjemme hun designer dem.

Bakgrunn

Før Nadine startet Søster Studio studerte hun make-up i Oslo, og deretter styling i London. Hun fant likevel fort ut at stylingskolen kanskje ikke helt var stedet for henne. Hun ønsket nemlig å heller få erfaring gjennom å arbeide på egen hånd og på den måten kunne utvikle seg. Dermed arbeidet hun i stedet som freelancer som både makeup-artist og stylist.

Da hun først flyttet til London hadde hun ingen kontakter, men hun bygde fort opp et nettverk med store klienter som Givenchy og Urban Outfitters. Likevel visste hun hele tiden at det var klær hun virkelig ønsket å holde på med, og ut av det kom Søster Studio. Nå bor hun i en loftsleilighet på Grünerløkka, og herfra arbeider hun når hun ikke er i London.

Visjon

Nadine har en helt klar visjon for merket sitt, miljøbevisst og etisk. Klærne produseres blant annet lokalt i London. Dette er en mindre belastning på miljøet sammenlignet med om klærne ble produsert i Norge for deretter å bli sendt til London. I tillegg masseproduserer ikke Søster Studio klærne sine, men lager i stedet små kolleksjoner for å unngå å kaste bort materialer.

Søster Studio har fokus på såkalt slow fashion, altså klær som er bærekraftige, og av god kvalitet. Disse klærne lages av gode materialer som varer lenge, og skal heller ikke være trend-basert, for disse klærne skal kunne brukes året rundt. Årsaken er at Nadine ønsker å redusere kasting av klær, da dette er utrolig forurensende, og et stort miljøproblem i dagens bruk-og-kast-samfunn.

Materialer

Søster Studio arbeider kun med naturlige og organiske materialer. Merket er vegansk, og bruker altså ikke lær, pels, skinn eller fjær. Det er også fokus på å få tak i de organiske materialene lokalt, for å minske miljøbelastningen. Klesmerket fokuserer på bærekraftige materialer ikke bare til selve stoffet, men til absolutt alle deler av plagget, helt ned til hver eneste lille glidelås og knapp.

Også i pakkingen av klærne er det et stort fokus på miljøet. Søster Studio bruker ikke plast på grunn av at det både er miljøbelastende å fremstille, i tillegg til å være en trussel mot dyrelivet etter produksjon. I stedet bruker klesmerket resirkulert papir og bomull som innpakning, og selv merket på klærne er laget av organisk bomull.

Sosialt ansvar

Søster Studio mener de har et ansvar for å fremme etisk klesproduksjon, og tar det sosiale ansvaret sitt veldig seriøst. De ønsker å sørge for at de som produserer materialene og klærne blir behandlet rettferdig og mottar en rettferdig lønn for arbeidet de gjør. De mener nemlig at produktenes historie skal være noe man kan dele med verden, og ikke noe som skjules.

Klesmerket er også for likestilling, ikke bare mellom kjønn, men mellom hvert eneste menneske. Derfor retusjerer de aldri bildene sine, og arbeider for å benytte seg av et variert utvalg av menn og kvinner til bildene. Slik kan de fremme og feire hvor ulike vi er, samtidig som man feirer likhetene vi har og skjønnheten som finnes i mennesket.

Oppsummering

Det er tydelig at Søster Studio legger utrolig mye hjerte og sjel i klærne sine, og arbeider hardt for å gjøre det biologiske fotavtrykket minst mulig. Med organiske materialer og lokal produksjon har de allerede kommet langt. Dette er definitivt klesmerket du bør gå for dersom du ønsker å forsikre deg om at du støtter likestilling, miljøbevissthet og vakre klær.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *